video-optimaliseren-seo

Dat videomarketing steeds meer aanzien verwerft, is al lang geen geheim meer. De statistieken illustreren dat zeer duidelijk:

 • Maar liefst 85 procent van de bedrijven ervaren videocontent op een online platform als een cruciaal onderdeel van hun marketingstrategie.
 • Eveneens wil 85 procent van de klanten meer online videocontent zien van de bedrijven en merken die zijn interessant vinden.

SEO-matig gezien is het dan ook belangrijk je video te optimaliseren.

Je hebt niets aan een krachtige video, als je niet of laag in de zoekresultaten verschijnt.

Daarom is video-optimalisatie essentieel voor de videomarketing van je bedrijf. Je video zal namelijk veel hoger scoren in de organische zoekresultaten.

Het YouTube-algoritme

Het algoritme dat YouTube hanteert, beschrijven ze zelf als volgt:

“Videos are ranked based on a variety of factors including how well the title, description, and video content match the viewer’s query. Beyond that, we look at which videos have driven the most engagement for a query, and make sure it’s easy for viewers to find those.”

Twee doelen springen hierin naar voor:

 • YouTube wil video’s vindbaar maken voor mensen die ze willen zien.
 • Op langere termijn willen ze zo voor maximale betrokkenheid en tevredenheid onder kijkers zorgen.

Zowel zoekwoorden alsook de betrokkenheid van je video spelen een heel belangrijke rol.

Optimaliseren maar!

Naast het optimaliseren van je metagegevens, het gebruik van specifieke videospelers, en het toevoegen van transcripts of captions, zijn er nog een aantal best practices die je kan toepassen om je video’s te optimaliseren.

Zoekwoordonderzoek

Bij het optimaliseren van de content op je website, is een zoekwoordonderzoek onmisbaar. Dat is bij de optimalisatie van je video niet anders.

Als je geen keywords gebruikt met enig zoekvolume, zal je ook geen of weinig verkeer naar je video leiden.

Jammer genoeg bestaat er tot nu toe nog geen handige tool om zoekwoordonderzoek uit te voeren op YouTube, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google’s Keyword Planner.

Gelukkig zijn er ook een aantal achterpoortjes. Zo vult YouTube suggest aan welke relevante zoekopdrachten er zijn voor jouw keyword. Dit is gelijkaardig aan Google Trends.

Je kan ook de Keywords Explorer downloaden van Ahrefs. Deze tool toont je de zoekvolumes en metrics van zoekmachines zoals Google, YouTube, Bing, enzovoort.

Cards

Met YouTube cards moedig je je kijkers aan om één van volgende stappen te ondernemen:

 • Een andere video of playlist bekijken
 • Een ander YouTube-kanaal ontdekken
 • Doneren aan een non-profitorganisatie
 • Een poll beantwoorden
 • Een externe link aanklikken

Dit is een stap die je kan ondernemen om je retention rate – het percentage van de lengte van je video dat je viewers bekeken – te doen stijgen.

Je kiest zelf op welk moment in je video deze cards verschijnen.

Plaats en promoot je video

En dan is het grote moment daar: je video plaatsen. Het moment van de plaatsing van je video is zeker niet onbelangrijk.

Zo is het sterk aangeraden om je video te plaatsen op een tijdstip dat je kijkers online zijn en video’s bekijken. Onderzoek dit aan de hand van real-time reports, zo vind je het perfecte moment om je video te plaatsen.

Je video geplaatst?

Dan is het nu tijd om die in de kijker te zetten.

Gebruik je andere kanalen hiervoor! Heb je een blog, nieuwsbrief of sociale media-accounts zoals Facebook of Instagram? Verwijs naar je video, en het aantal weergaven zal aanzienlijk stijgen.

Analyseer

De optimalisatie houdt uiteraard niet op na de plaatsing van je video. Nu is het tijd om een degelijke analyse uit te voeren van je geplaatste video.

Aan je video zelf kan je niets wijzigen, maar met de analyse van bijvoorbeeld het retention rate van je video of de zoekintentie – waar de kijkers nu net op zoeken – kunnen je heldere inzichten geven over je video.

Zo heb je weer meer data om mee aan de slag te gaan voor je volgende video.

In snackvorm

Wie inzet op videomarketing, denkt het best ook aan de nodige SEO-ingrepen.

 • Je video optimaliseren voor SEO zorgt ervoor dat je hoger verschijnt in de zoekresultaten.
 • Het algoritme van YouTube is zowel gebaseerd op hoe goed je metadata en content aansluit bij de zoekopdracht, als de betrokkenheid.
 • Aan de hand van een zoekwoordonderzoek kan je de keywords met een groot volume oplijsten.
 • Vergeet niet je video te promoten na de plaatsing. Zo trek je meer kijkers aan.
 • Voer achteraf een analyse uit van de geplaatste video. Zo verwerf je inzichten die je kan meenemen naar je volgende video.

 

Mattias Vercauteren
Mattias Vercauteren
mattias.vercauteren@websteak.be

Zaakvoerder Websteak Marketing.