Video seo

Dat video in de meeste gevallen boven tekst wordt verkozen is wel duidelijk: vier keer zoveel klanten zien liever een video over een product in plaats van er een tekst over te lezen, en 59 procent van de deelnemers in een onderzoek zegt dat als er zowel een video als tekst beschikbaar zijn over een bepaald onderwerp, ze eerder voor video kiezen.

Het probleem met video en SEO is dat video’s moeilijker indexeerbaar zijn.

Een tekst kan je helemaal optimaliseren voor SEO, maar bij een video ligt het anders omdat Google de video niet kan ‘zien’.

Wat is SEO?

SEO staat voor search engine optimization, of zoekmachineoptimalisatie. Het is een verzameling van technieken waarbij het doel is om websites of pagina’s te optimaliseren voor de vindbaarheid door zoekmachines zoals Google. Om hoog te scoren in de organische zoekresultaten dus. Want als je content publiceert, wil je natuurlijk wel dat het gevonden en bekeken wordt.

Voor teksten kan je dit onder andere doen door goede content te publiceren, je pagina’s logisch op te bouwen en zoekwoorden regelmatig te laten terugkomen, maar hoe optimaliseer je video’s voor SEO?

Video’s optimaliseren voor SEO

Sinds de Panda-update heeft Google een sterke voorkeur voor video, en worden pagina’s met video’s beloond met een hogere positie.

Maar dit gaat niet vanzelf, je video moet voldoen aan bepaalde richtlijnen.

De belangrijkste is dat je video indexeerbaar moet zijn en dat kan alleen maar met tekst. Als je indexeerbaar bent, bekijkt Google je pagina’s en worden ze toegevoegd aan de index. Als je video niet in de index staat, zal je ook niet opgenomen worden in de zoekresultaten.

Maar hoe kan je hoog scoren in de zoekresultaten met je video?

Metagegevens

Net zoals bij tekst (maar misschien nog belangrijker omdat er weinig tekst is bij video), is het belangrijk om de metagegevens goed in te vullen.

Vergeet ook niet om een aantrekkelijke titel en beschrijving te bedenken. Hou hier rekening met zoekwoorden, maar zorg vooral dat mensen erop willen klikken en dat het interesse opwekt.

Specifieke videospelers gebruiken

Als je video op externe domeinen wordt afgespeeld, zijn bepaalde videospelers meer geschikt. De bedoeling is meestal om kijkers naar je website te sturen, en niet naar bijvoorbeeld YouTube, want dan zullen ze sneller doorklikken naar andere video’s van concurrenten.

Wistia is een uitstekende videospeler voor SEO.

Het is een videoplatform voor bedrijven dat ervoor zorgt dat je video geïndexeerd wordt door de grootste zoekmachines, en dat mensen worden doorgestuurd naar je website in plaats van naar YouTube of Vimeo. Ze voegen automatisch metadata toe door gebruik te maken van JSON-LD, wat de snelste manier is. Er zijn ook uitgebreide analytics beschikbaar.

Voeg transcripts of captions toe

Het verschil tussen transcripts en captions is dat een transcript de video uitgeschreven in tekst is, los van je video, en bij captions voeg je een bepaalde timing toe zodat ze als ondertitels bij je video kunnen. Ze kunnen er beiden voor zorgen dat je hoger in de zoekresultaten komt door de extra tekst, en daarnaast is het ook gewoon handig voor mensen die je video zonder geluid zien.

Met Wistia kan je een transcript laten maken en captions in verschillende talen.

De captions staan dus als ondertitels bij je video, of je kan ze dynamischer gebruiken en er bepaalde woorden mee benadrukken. Het transcript kan je op de pagina zelf zetten, met een link ernaar verwijzen of in de HTML-header zetten.

In snackvorm

SEO voor video vraagt een andere aanpak dan SEO voor tekstpagina’s.

 • Sinds de Panda-update is het gemakkelijker om te ranken met video, maar het gebeurt natuurlijk niet vanzelf.
 • Het doel van SEO is om hoog te scoren in de organische zoekresultaten. 
 • Het belangrijkste om in de zoekresultaten te kunnen komen is dat je video indexeerbaar is. Google kan alleen tekst ‘lezen’, geen video’s of foto’s.
 • Daarom moet je de juiste metadata toevoegen en is het een goed idee om transcripts en captions toe te voegen.
 • De juiste videospeler kiezen kan het werk al heel wat lichter maken: Wistia bijvoorbeeld zorgt dat je video geïndexeerd wordt en dat mensen naar je website worden gestuurd.

Dat videomarketing steeds meer aanzien verwerft, is al lang geen geheim meer. De statistieken illustreren dat zeer duidelijk:

 • Maar liefst 85 procent van de bedrijven ervaren videocontent op een online platform als een cruciaal onderdeel van hun marketingstrategie.
 • Eveneens wil 85 procent van de klanten meer online videocontent zien van de bedrijven en merken die zijn interessant vinden.

SEO-matig gezien is het dan ook belangrijk je video te optimaliseren.

Je hebt niets aan een krachtige video, als je niet of laag in de zoekresultaten verschijnt.

Daarom is video-optimalisatie essentieel voor de videomarketing van je bedrijf. Je video zal namelijk veel hoger scoren in de organische zoekresultaten.

Het YouTube-algoritme

Het algoritme dat YouTube hanteert, beschrijven ze zelf als volgt:

“Videos are ranked based on a variety of factors including how well the title, description, and video content match the viewer’s query. Beyond that, we look at which videos have driven the most engagement for a query, and make sure it’s easy for viewers to find those.”

Twee doelen springen hierin naar voor:

 • YouTube wil video’s vindbaar maken voor mensen die ze willen zien.
 • Op langere termijn willen ze zo voor maximale betrokkenheid en tevredenheid onder kijkers zorgen.

Zowel zoekwoorden alsook de betrokkenheid van je video spelen een heel belangrijke rol.

Optimaliseren maar!

Naast het optimaliseren van je metagegevens, het gebruik van specifieke videospelers, en het toevoegen van transcripts of captions, zijn er nog een aantal best practices die je kan toepassen om je video’s te optimaliseren.

Zoekwoordonderzoek

Bij het optimaliseren van de content op je website, is een zoekwoordonderzoek onmisbaar. Dat is bij de optimalisatie van je video niet anders.

Als je geen keywords gebruikt met enig zoekvolume, zal je ook geen of weinig verkeer naar je video leiden.

Jammer genoeg bestaat er tot nu toe nog geen handige tool om zoekwoordonderzoek uit te voeren op YouTube, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google’s Keyword Planner.

Gelukkig zijn er ook een aantal achterpoortjes. Zo vult YouTube suggest aan welke relevante zoekopdrachten er zijn voor jouw keyword. Dit is gelijkaardig aan Google Trends.

Je kan ook de Keywords Explorer downloaden van Ahrefs. Deze tool toont je de zoekvolumes en metrics van zoekmachines zoals Google, YouTube, Bing, enzovoort.

Cards

Met YouTube cards moedig je je kijkers aan om één van volgende stappen te ondernemen:

 • Een andere video of playlist bekijken
 • Een ander YouTube-kanaal ontdekken
 • Doneren aan een non-profitorganisatie
 • Een poll beantwoorden
 • Een externe link aanklikken

Dit is een stap die je kan ondernemen om je retention rate – het percentage van de lengte van je video dat je viewers bekeken – te doen stijgen.

Je kiest zelf op welk moment in je video deze cards verschijnen.

Plaats en promoot je video

En dan is het grote moment daar: je video plaatsen. Het moment van de plaatsing van je video is zeker niet onbelangrijk.

Zo is het sterk aangeraden om je video te plaatsen op een tijdstip dat je kijkers online zijn en video’s bekijken. Onderzoek dit aan de hand van real-time reports, zo vind je het perfecte moment om je video te plaatsen.

Je video geplaatst?

Dan is het nu tijd om die in de kijker te zetten.

Gebruik je andere kanalen hiervoor! Heb je een blog, nieuwsbrief of sociale media-accounts zoals Facebook of Instagram? Verwijs naar je video, en het aantal weergaven zal aanzienlijk stijgen.

Analyseer

De optimalisatie houdt uiteraard niet op na de plaatsing van je video. Nu is het tijd om een degelijke analyse uit te voeren van je geplaatste video.

Aan je video zelf kan je niets wijzigen, maar met de analyse van bijvoorbeeld het retention rate van je video of de zoekintentie – waar de kijkers nu net op zoeken – kunnen je heldere inzichten geven over je video.

Zo heb je weer meer data om mee aan de slag te gaan voor je volgende video.

In snackvorm

Wie inzet op videomarketing, denkt het best ook aan de nodige SEO-ingrepen.

 • Je video optimaliseren voor SEO zorgt ervoor dat je hoger verschijnt in de zoekresultaten.
 • Het algoritme van YouTube is zowel gebaseerd op hoe goed je metadata en content aansluit bij de zoekopdracht, als de betrokkenheid.
 • Aan de hand van een zoekwoordonderzoek kan je de keywords met een groot volume oplijsten.
 • Vergeet niet je video te promoten na de plaatsing. Zo trek je meer kijkers aan.
 • Voer achteraf een analyse uit van de geplaatste video. Zo verwerf je inzichten die je kan meenemen naar je volgende video.
Mattias Vercauteren
Mattias Vercauteren
mattias.vercauteren@websteak.be

Performance director, probleemoplosser en people person. Gaat altijd voor structuur en efficiëntie.