storytelling

In eerdere Websnacks las je al waarom storytelling zo goed werkt en welk effect storytelling op onze hersenen heeft. Maar hoe begin je met storytelling? De theorie klinkt allemaal heel leuk en mooi, maar een beginpunt zoeken voor sterke storytelling is een heel ander verhaal!

In dit artikel voorzien we je van een kader waarmee je je eigen verhaal creëert voor je content marketingstrategie. Heel het kader illustreren we aan de hand van een verdomd goede storyteller: Nike.

Meer over storytelling:

De kenmerken van sterke storytelling

Voor je start met je eigen verhaal uit te denken, is het belangrijk dat we even stilstaan bij de elementen waar sterke storytelling aan moet voldoen. Deze 4 kenmerken zijn allemaal even belangrijk. Als je een van de vier mist, dan klopt je verhaal niet. En consumenten hebben dat snel door!

Is het de waarheid?

Consumenten zijn hypergevoelige critici. En dat valt te begrijpen! Schandalen als Dieselgate, het datalek van Cambridge Analytica en Operatie Propere Handen brengen hen tot het besef dat lang niet iedereen de waarheid spreekt.

Zeker in marketing geldt de wet van Murphy als je de waarheid verdraait. Eerlijkheid duurt het langst en de waarheid komt altijd boven.  Zorg ervoor dat je het vertrouwen van de consument verdient door de waarheid te vertellen in je storytelling.

Is het menselijk? Staat de consument centraal?

Het is algemeen geweten dat emotie sterker is dan ratio

Wanneer je een verhaal vertelt, heb je 2 keuzes. Je kunt het verhaal volproppen met feiten en weetjes. Maar daar bereik je weinig mee. Want je verhaal mist menselijkheid.

Je kunt ook kiezen voor de menselijke aanpak. Steek emotie en empathie in je verhaal. Op die manier stel je het verhaal gelijk met de consument, waardoor je jezelf verstaanbaarder en menselijk maakt.

Is het origineel? Onderscheidend?

Niemand houdt van het 13e verhaal in een dozijn. Zeker niet in een wereld waar duizenden bedrijven om je aandacht schreeuwen. Door in te zetten op een uniek verhaal, val je op in de menigte.

Kijk daarvoor naar je geschiedenis en kenmerkende gebeurtenissen die jouw bedrijf onderscheiden van de concurrentie. Dat is de beste manier om je te onderscheiden.

Vertelt het een groter verhaal in lijn met je lange termijnstrategie?

In het beste geval is storytelling een steeds terugkerend thema. Het is niet gebonden aan een specifieke campagne. Denk maar aan hoe Coca-Cola altijd inzet op blijdschap en mensen samenbrengen maar dat vaak onder een andere boodschap doet.

5 vragen om te starten met storytelling

Storytelling is altijd een beetje ‘nattevingerwerk’. Je creëert een zeker verhaal dat je uiteindelijk vertelt aan je doelgroep. Je weet nooit 100 procent zeker welke resultaten het met zich meebrengt.

Maar je kunt de kans op goede resultaten wel sterk vergroten door een antwoord te geven op deze vijf vragen. Om je daarbij te helpen, illustreren we elke vraag aan de hand van Nike.

Wat maakt jouw bedrijf uniek?

Uniciteit is een van de kenmerken van sterke storytelling. Maar voor je dat kunt bereiken, moet je weten wat jouw bedrijf onderscheidt van de rest.

Leg niet uit wat je doet, maar waarom je doet wat je doet. Iedereen weet dat Nike kwalitatief sportmateriaal ontwerpt en produceert. Maar dat doen Adidas, Umbro, Puma en veel anderen ook.

Het verschil? Nike is de betere storyteller. Met het iconische “Just Do it” sporen ze iedereen aan om grenzen te verleggen, hoe moeilijk het ook lijkt.

En dat zie je meteen op hun homepage, waar dit het eerste beeld is dat ik te zien krijg:

Wanneer je je doelgroep overtuigd krijgt van je waarom, dan ben je op het goede pad.

Wat is er interessant aan de geschiedenis of aan het ontstaan van je bedrijf? Hoe wil jij de wereld veranderen?

Elk bedrijf begint hetzelfde. Of het nu Apple, Nike, Tony’s Chocolonely of een dierenasiel is. Elk bedrijf begint als een idee.

Nike zag het levenslicht dankzij een sportcoach en een jong atleet. De sportcoach (Bill Bowerman) was gefascineerd door loopschoenen en de manier waarop hij ze kon optimaliseren. Hij geloofde dat de schoenen de atleet stimuleerden om boven zichzelf uit te stijgen.

Hij maakte loopschoenen voor de atleet (Phil Knight) en ze werkten fantastisch. En dat was de start van een lang en verschrikkelijk winstgevend verhaal. Sindsdien draait Nike om grenzen verleggen en jezelf blijven verbeteren.

Jouw bedrijf heeft een eigen unieke geschiedenis. Wat maakt die geschiedenis zo interessant voor je doelgroep? Denk daar goed over na! Bij Nike bepaalt de geschiedenis de rode draad in hun storytelling.

Welk probleem tracht je bedrijf op te lossen?

Bedrijven bestaan om problemen op te lossen. Marketeers noemen het ‘behoeftes bevredigen’.

Deze problemen kun je op twee niveaus bekijken:

  • Productniveau: welke behoefte vult je product in?
  • Maatschappelijk niveau: hoe maak jij de wereld een betere plek?

Verlies dat maatschappelijk niveau zeker niet uit het oog. Corporate responsibility speelt een steeds grotere rol in storytelling!

De producten van Nike zorgen voor comfort en sterke prestaties tijdens sportactiviteiten.

Op maatschappelijk niveau mikken ze op een gezonde planeet, actieve gemeenschappen en gelijkheid in het spel.

 

 

Je productniveau kun je ongetwijfeld al invullen. Maar ga zeker op zoek naar je maatschappelijk niveau als je dat nog niet kunt invullen. Zeker de jongere generatie is een generatie van idealen. Ze kopen niet bij jou omdat je product X verkoopt. Ze kopen je omdat ze geloven in je idealen.

Wat zijn kenmerkende gebeurtenissen in je geschiedenis?

Veel bedrijven hebben een rijke geschiedenis gevuld met ups & downs. Maar net zoals bij mensen maken meevallers en tegenslagen wie we zijn.

Nike’s geschiedenis zit vol kenmerkende gebeurtenissen. En dan hebben we het niet over “de kaap van 1 miljard omzet bereiken”.

De meest kenmerkende gebeurtenissen voor Nike zijn legendarische momenten waar atleten records breken met uitrusting van Nike.

Een recent voorbeeld? Eliud Kipchoge die als eerste loper ooit een marathon op minder dan twee uur loopt. Die prestatie was niet alleen goed voor een wereldrecord. Het stond ook voor alles waar Nike in gelooft.

 

Wat is een ongewone manier om je verhaal te vertellen?

Soms moet je je bedrijf eens vanuit een compleet andere hoek bekijken. Zo vind je manieren om je verhaal op een ongebruikelijke manier te vertellen.

Wat we bij Websteak bijvoorbeeld soms doen is een ‘reverse brainstorm’. We sommen de slechtst mogelijke oplossingen voor een probleem op, om zo een unieke invalshoek te vinden.

Ook Nike slaagt daar heel goed in. Sport associëren we doorgaans met topatleten als Cristiano Ronaldo en Roger Federer. Maar Nike investeert niet alleen in de ‘cliché’ topatleten. Ze investeren ook in outcasts.

Dat deden ze op briljante wijze door een reclamespot op te nemen met Colin Kaepernick. De man die ging zitten tijdens het volkslied van de USA vlak voor een match American football. Zo protesteerde hij tegen de ongelijkheid in Amerika. Maar nadien kwam hij in een mediastorm terecht.

Na dat seizoen zat hij zonder club. Hij heeft sindsdien geen club meer gevonden. Allemaal omdat hij opkwam voor zijn idealen. Just do it!

 

Schrijf je eigen verhaal

Het leuke aan starten met storytelling is dat je een blanco pagina voor je hebt liggen. Je kunt nog alle kanten uit.

Denk goed na over je antwoorden op dit storytelling-framework. Oppervlakkige antwoorden creëren oppervlakkige storytelling. Maar goed doordachte antwoorden resulteren in de beste verhalen.

Hulp nodig met storytelling? Kom eens langs voor een verkennend gesprek! Wie weet is het wel een eerste hoofdstuk in een nieuw verhaal.

Stefan Kerkhof
Stefan Kerkhof
stefan.kerkhof@websteak.be

Content marketeer in hart en nieren at work. Cat dad en Dungeons & Dragons-fanaat at home.