page-speed-optimaliseren

Om het belang van page speed kunnen we niet heen. Een snelle website zorgt (in ieder geval deels) voor een aangename gebruikservaring.

Ook voor SEO is een snelle website een must. Google benadrukt het belang van page speed al sinds 2009 en lijkt nu, 10 jaar later, resoluut de kaart te trekken van snelheid om posities in de zoekresultaten te bepalen.

Enkele oorzaken

Heb je problemen met de page speed (Lees: de laadtijd en snelheid van je website en webpagina’s) van je webpagina? Dat kan aan een paar verschillende oorzaken liggen.

Wij lijsten voor jou de meest voorkomende even op.

Afbeeldingen

Bevat je pagina één of meerdere afbeeldingen, dan bestaat de kans dat je pagina trager wordt. Afbeeldingen van een zekere grootte of met een hoge resolutie werken namelijke erg vetragend.

Te veel afbeeldingen en HTTP requests zijn niet positief voor de snelheid van je pagina. Bovendien laadt je pagina ook langer als die tegelijk HTML , CSS , JavaScript en afbeeldingen moet laden.

Plugins, apps en widgets

De eigenaars en makers van website voegen graag extra features (zoals plugins, apps en widgets) toe aan hun pagina’s. Maar die kunnen de prestatie van je website negatief beïnvloeden.

Ons advies? Beperk add-ons tot een minimum, zo blijft je website optimaal presteren.

Code

De tweede grootste bijdrage aan het ‘gewicht’ van je website, na afbeeldingen, is je code. Als die eerder ‘zwaar’ is, zorgt dat voor een trage ervaring op je site. Ook de aanwezigheid van scripts werkt een trage laadtijd in de hand.

“Scripts are usually a (bigger) issue because of the time it takes to actually execute the script in addition to the download size, while images really only matter because of the download size. With mobile devices for example, it can take several seconds to run a script even after it has been downloaded.”

Tools

Enkele tools kunnen je helpen inzicht te krijgen in de page speed van je pagina.

GTmetrix geeft je meer inzicht in hoe goed jouw pagina laadt. Het geeft je ook tips hoe je de page speed kan optimaliseren.

Google biedt ook een tool aan waar je gebruik van kan maken: Page Speed Insights.

Tips

De snelheid van je website optimaliseren? Daar kan je verschillende stappen voor ondernemen.

We geven je graag een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.

HTTP/2

Wanneer je met een server contact legt, start je browser een HTTP-sessie. Als die sessie HTTP/2 ondersteunt, kan je pagina sneller laden. HTTP/2 zorgt namelijk voor een snellere en slimmere overdracht van data. Het verhoogt de laadtijd van je webpagina met 3% tot 15%!

Verklein afbeeldingen

De gemakkelijkste en snelste manier om je website sneller te doen laden is heel eenvoudig: verklein je afbeeldingen! Op het internet vind je een hele reeks tools die je afbeeldingen eenvoudig verkleinen, zoals Optimizilla. Met deze online image optimizer pas je de grootte van je afbeelding snel en gemakkelijk aan.

Caching 

Wil je de page speed van je pagina aanzienlijk verlagen, gebruik dan zeker caching voor je webpagina. Zo moeten de (grotere) afbeeldingen en andere downloads niet opnieuw laden, wanneer iemand je pagina een tweede keer bezoekt.

In snackvorm

Pagina’s die snel laden, zijn cruciaal voor je gebruikers (én SEO).

  • Hoe sneller je pagina’s zijn, hoe minder snel bezoekers wegklikken, en hoe meer kans je maakt op een hoge positie in de zoekresultaten.
  • Google benadrukt al sinds 2009 het belang van page speed. Als je er nog niet mee bezig was, moet daar snel verandering in komen.
  • Een trage laadtijd kent verschillende oorzaken. Denk aan afbeeldingen, plugins, widgets, apps en je code.
  • Je kan je page speed controleren met de hulp van onder meer GTmetrix en Page Speed Insights.
  • Aan de hand van enkele simpele tips kan je de page speed van je pagina al sterk verbeteren. Verklein je afbeeldingen en maak gebruik van caching, CDN en HTTP/2.
Mattias Vercauteren
Mattias Vercauteren
mattias.vercauteren@websteak.be

Zaakvoerder Websteak Marketing.