Live video

Sinds het in 2016 geïntroduceerd werd, is live video al gigantisch gegroeid.

Live video evolueert sneller dan andere types van online video, met een jaarlijkse stijging van 113 procent in advertenties.

En die groei komt er niet zomaar. We kijken enorm graag  live video’s: 80 procent zou liever een live video van een merk bekijken dan een blogpost lezen, en 82 procent verkiest live video boven ‘gewone’ social posts.

Met Facebook Live heb je de meeste dekking, maar ook Instagram, Twitter en Youtube sprongen al mee op de kar.

Wat maakt live video’s zo interessant?

Een live video is heel interactief en engagerend: een bedrijf kan in realtime met zijn klanten in contact treden, of klanten onderling. Daarnaast is het ook goed om een relatie op te bouwen met je klanten, ze voelen zich met een live video veel meer persoonlijk betrokken in het verhaal en het geeft vertrouwen

Mensen kijken ook 8 keer langer naar live video’s dan naar on-demand video’s: gemiddeld zo’n vijf minuten naar on-demand video’s en meer dan 40 minuten naar live video’s.

Let er wel op dat je video van goede kwaliteit is:

 • Voor 67 procent van de kijkers is dit de belangrijkste factor bij live video’s. Dit wil niet zeggen dat je voor je eerste livestream meteen de beste camera moet aanschaffen. Met een smartphone met een goede lens en een microfoon kom je al heel ver, en je kan het er nog professioneler laten uitzien met een goede belichting. Wat wel heel belangrijk is, is een goede internetverbinding.
 • Let wel, 62 procent krijgt een negatieve indruk van merken die video’s van slechte kwaliteit publiceren.  
 • Een kwart van de mensen die een video van slechte kwaliteit hadden bekeken, zouden niet zo snel meer een product van dat merk kopen. De kwaliteit heeft dus niet alleen een invloed op je imago, maar ook op conversies.

Welke content is interessant?

Meer dan 50 procent van de meest bekeken live video’s brengen breaking news, en zo’n 40 procent is voor sprekers en concerten of festivals.

De volgende content kan ook interessant zijn om uit te zenden als live video:

 • Interviews: ‘people’ is één van de 5 P’s in de marketingmix. Mensen willen niet alleen video’s zien waarin je je merk promoot, ze zijn eerder geïnteresseerd in het verhaal en de mensen erachter. Ja kan bijvoorbeeld een interview doen met een werknemer of een klant. Voor meer engagement kan je het publiek vragen laten stellen in de comments.
 • Training: een video waarin je stap voor stap iets uitlegt is niet ideaal voor live streaming. Als je mensen vragen laat stellen en dan toont hoe ze het moeten doen kunnen mensen op eender welk moment aansluiten, en worden hun vragen beantwoord.
 • Bekendmakingen of releases: kondig dit op tijd aan en creëer spanning zodat mensen klaar zitten als het begint.
 • Behind-the-scenes: mensen vinden dit interessant omdat ze het normaal nooit te zien zouden krijgen. Denk hierbij niet alleen aan je werkplek, het kan ook een andere plaats zijn waar mensen normaal geen toegang tot hebben.

In snackvorm

Live video kende de laatste jaren een exponentiële groei.

 • Live video volueert sneller dan andere types van online video.
 • Meer dan 80 procent verkiest live video’s boven social posts.
 • Facebook Live biedt het grootste bereik, maar ook Instagram, Twitter en YouTube bieden interessante alternatieven.
 • Live video’s zijn engagerend, ze zorgen ervoor dat klanten meer betrokken zijn bij het bedrijf en ze geven vertrouwen.
 • Ze zijn niet voor alle soorten content interessant. Breaking news, sprekers en uitzendingen van concerten worden het meest bekeken.
Matteo Van Mol
Matteo Van Mol
matteo.vanmol@websteak.be

Performance director slash leadgen-specialist die 's nachts droomt van CTR's en conversatieratio's. Papa van Leon. De grootste Jurassic Park-fan van België.