Interne links

De waarde van externe links voor SEO staat buiten kijf, de kracht van interne links wordt nog vaak vergeten.

Toch is het een belangrijk onderdeel wat betreft zoekmachine optimalisatie. Het is zelfs zo dat je er best éérst voor zorgt dat alles wat op je site staat, op SEO-vlak in orde is voor je verdere linkbuilding-stappen onderneemt. Waarom het zo belangrijk is om eerst je content en interne links te optimaliseren?

Een gids voor zoekmachines

Interne links zijn belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat zoekmachines je website beter begrijpen.

Als er op veel plaatsen op je website gelinkt wordt naar een bepaalde pagina, weet de zoekmachine dat die belangrijk is en best getoond kan worden in de zoekresultaten.

Als je merkt dat Google vaak verwijst naar een algemene pagina terwijl er een specifiekere pagina voor is, kan je dit sturen door er intern naar te linken. Overdrijf ook niet en zorg dat mensen alleen naar relevante pagina’s worden doorgestuurd.

Vergeet de Link Anchor Text niet

Deze is ook voor interne links belangrijk.

Bij externe links kan je bestraft worden als je de anchor tekst ‘overoptimaliseert’, maar bij interne Link Anchor Text is het net belangrijk dat deze geoptimaliseerd is met zoekwoorden. Dit is zowel voor zoekmachines als voor gebruikers handig.

Met het Internal Links Report kan je zien hoe Google naar je pagina’s en interne links kijkt.

Ze zorgen voor Link Equity

Link equity, of link juice, is een ranking factor waarbij links waarde en autoriteit kunnen laten ‘doorstromen’ van de ene pagina naar de andere. Bij externe links is het bijvoorbeeld heel goed als een pagina met veel autoriteit naar jouw website linkt.

De interne linkstructuur op je website bepaalt hoe link equity, of juice, wordt verdeeld over je website. Hoe minder er naar een pagina gelinkt wordt, hoe minder ‘juice’ die pagina krijgt.

Naar sommige pagina’s die voor jezelf heel waardevol zijn, zal weinig gelinkt worden omdat ze voor andere websites weinig waarde hebben. Bijvoorbeeld de productpagina’s bij een webshop. Je kan ervoor zorgen dat deze pagina’s toch nog ‘juice’ krijgen door er zelf naar te linken in een interessant blogartikel.

Ze hebben een impact op usability en SEO

Interne links hebben onderhoud nodig, en dit doe je best door regelmatig site audits te doen. Het is vooral belangrijk om broken links te vermijden want die hebben een impact op SEO en gebruiksvriendelijkheid. Als je een pagina verplaatst of verwijderd, moet je zorgen dat links die ernaar verwijzen ook doorgestuurd worden. Hier kan je ook het Internal Link Report voor gebruiken.  

In snackvorm

Interne links worden vaak vergeten, en dat is een jammere zaak.

  • Idealiter optimaliseer je ze vóór je aan linkbuilding-inspanningen begint.
  • Interne links tonen zoekmachines en gebruikers welke pagina’s belangrijk zijn.
  • Ze zorgen tevens voor link equity naar pagina’s die anders weinig autoriteit hebben.
  • Interne links hebben een geoptimaliseerde Link Anchor Text nodig.
  • Maak van het onderhoud van je interne links een vast terugkerende taak.
Avatar
Matteo Van Mol
matteo.vanmol@websteak.be