Zeggen dat je als bedrijf een website nodig hebt, is een open deur intrappen. Alleen merken we nog te vaak dat bedrijven zich bij het creëren van een website vergissen in wat er nu belangrijk is en wat niet. Net daarom geven we je in dit artikel een paar don’ts, maar zeker en vast een paar do’s: je vindt een duidelijke anatomie van de ‘ideale’ webpagina. We behandelen de drie belangrijkste webpagina’s: de homepage, ‘over ons’ en een dienstenpagina.

Hoe bouw ik de ideale homepage op?

De meest bekeken pagina op quasi elke website is logischerwijs de homepage. Voor velen is je homepage het eerste digitale contact. Je krijgt dus maar één kans op een eerste indruk. Juist daarom is een correcte opbouw van je homepage zo belangrijk. Maar welke elementen moeten allemaal aan bod komen op een goede homepage? En hoe moet je die dan structureren?

We stelden een duidelijke anatomie op waar je meteen mee aan de slag kunt. Per onderdeel van de homepage leggen we je uit waar je zeker op moet letten.

1. De ‘intro’

Voor een goede intro geldt: keep it short and simple. Dit is de plek op je homepage waar je in enkele woorden en op een paar seconden duidelijk moet maken wie je bent, wat je doet, en waarom mensen voor jouw bedrijf merk moeten kiezen.

Zet die intro aan de linkerkant van je homepage en zorg ervoor dat het meteen in het oog springt. Zorg voor een duidelijke titel in een groot genoeg en duidelijk lettertype vergezeld van een eventuele subtitel.

Voorzie als achtergrond of links van de introtekst een duidelijke afbeelding. Vermijd stockfoto’s, want die worden meteen herkend en doen af aan de authenticiteit van je merk.

Het is ook altijd mooi meegenomen om in plaats van een afbeelding te kiezen voor een video. Dit is en blijft een snelle, efficiënte manier om een boodschap over te brengen.

Gebruik zeker geen carrousel als eerste element op je homepage. De meeste kijken niet verder dan de eerste slide, die vaak voor een klein deel van je bezoekers relevant is.

Last but not least: sluit je intro af met één of maximum twee calls-to-action. Als je er twee gebruikt, kies dan voor één hoofdbutton en een secundaire call-to-action in tekstvorm. Zorg ervoor dat het duidelijk is welke de primaire call-to-action is door deze qua styling te onderscheiden van de secundaire button.

Probeer nooit meer dan twee CTA’s toe te voegen. Dan veroorzaak je bij de meeste mensen keuzestress, waardoor je het risico loopt dat de gebruiker helemaal géén keuze maakt.

2. De USP’s

De kans is bijzonder groot dat je geen monopolie hebt in je markt. Met andere woorden: je moet je bezoekers ervan overtuigen dat jij een betere keuze bent dan je concullega’s.

En dat is waar de USP’s (‘unique selling propositions’) een grote rol spelen. Met USP’s geef je aan wat jou onderscheidt van de concurrentie.

Kijk hiervoor niet naar je interne organisatie of naar de producten die je verkoopt. Kijk naar de eindgebruiker, naar bestaande klanten. Vraag aan hen waarom ze zo graag met je samenwerken om tot een paar concrete USP’s te komen.

Licht je USP’s vervolgens toe zonder te veel grote woorden te gebruiken. Wees kort, bondig en duidelijk.

3. Aanbod

Je hebt je bezoekers ondertussen verteld wie je bent, wat je doet en waarom ze voor jou moeten kiezen. Tijd om die argumenten te linken aan wat je aan hen te bieden hebt.

Dit is de plek waar je de bezoekers een algemeen idee geeft van wat ze bij jou kunnen aankopen. Als ze hierop klikken worden ze ook meteen naar je specifieke dienstenpagina’s geleid.

Groepeer je aanbod in hoofdcategorieën en toon de belangrijkste op je homepage. Als er bepaalde categorieën belangrijker zijn dan andere kan je die visueel uitlichten door te spelen met kleur en grootte.

Zit je met een categorie die slechts in uitzonderlijke gevallen wordt bekeken of gevraagd? Dan moet je daar zeker geen plaats voor voorzien op je homepage. Voorzie dan eerder een ‘Bekijk meer’-knop.

4. Social proof

Als er iets is dat overtuigingskracht heeft op een website, dan is het wel social proof. Denk dan onder andere aan reviews, testimonials, cases en logo’s van bestaande klanten.

Stuk voor stuk bewijzen ze dat je zegt wat je doet en doet wat je zegt. En dat is belangrijk om vertrouwen te wekken bij bezoekers die nog niet zo bekend zijn met je merk.

5. Over ons

De meeste websites hebben een specifieke pagina om in detail neer te pennen wie ze zijn. Maar er is zeker niets mis met een voorproefje op de homepage.

Schrijf een kleine alinea waarin je de voornaamste elementen van je verhaal uitlegt. Voorzie daaronder een button die hen naar de uitgebreidere ‘Over ons’ brengt.

6. Finale call-to-action

Laat je homepage niet ‘doodlopen’. Eindig je pagina met een herhaling van je belangrijkste call-to-action. Bezoekers die de hele homepage doorscrollen, krijgen op die manier nog een finale kans om een volgende stap te zetten.

Probeer er alleszins voor te zorgen dat je op regelmatige intervallen je call-to-action herhaalt. Herhaling is en blijft de moeder van alle wijsheid!

Algemene tips voor de homepage

Je hebt nu ongeveer een idee van hoe een ideale homepage er qua lay-out uitziet. Wat volgt zijn nog enkele bonustips waarmee je die homepage net dat beetje beter maakt!

Interne links

Voorzie voldoende interne links. Je homepage geeft een heel algemeen idee van wie je bent en wat je doet. Maar het uiteindelijke doel is om je bezoekers dieper in je website te trekken. Daar zijn interne links ideaal voor. Een button is het meest gekende voorbeeld van een interne link, maar voorzie zeker ook links in je paragrafen.

Duidelijke visuele cues

Knoop in je oren dat de doorsnee surfer lui is. Hoe beter je ze begeleidt tijdens hun bezoek, hoe vlotter ze hun weg vinden. Zorg er dus voor dat het altijd duidelijk is wat je van hen verwacht. Creëer voldoende contrast tussen je buttons en de achtergrond, voorzie pijltjes als je wenst dat ze verder scrollen, enzovoort.

Mobile first

Een zeer groot deel, en in sommige gevallen de meerderheid, van je bezoekers bezoekt je mobiele website. Zoekmachines beoordelen zelfs eerst je mobiele website en dan pas de desktopversie. Zorg er dus zeker voor dat alles op je website is vormgegeven met mobiele apparaten in het achterhoofd.

Groepeer

Maak duidelijk wanneer een segment van je homepage begint en eindigt. Zo is het zeer snel duidelijk voor je bezoeker. Gebruik daarom titels, witruimte of andere achtergrondkleuren.

Scanbaarheid

Niemand houdt van een volgepropte homepage. Zorg ervoor dat je homepage aangenaam is om door te nemen door:

  • je copy in hapklare brokken te schrijven;
  • voldoende titels en witruimte te voorzien;
  • duidelijke titels te schrijven;
  • je lettertype groot genoeg te maken

Hoe bouw ik de ideale ‘Over ons’-pagina?

Kort gezegd vertel je op de ‘Over ons’-pagina wie je bent als bedrijf. Wanneer een bezoeker daar terecht komt, wilt dat zeggen dat hij/zij geïnteresseerd is om meer over jou te weten te komen. Zorg er dus voor dat de identiteit van je bedrijf sterk en snel gecommuniceerd wordt zodat bezoekers in een oogopslag zien wie je bent en waar je voor staat.

Zijn er strikte regels over hoe je dit moet doen? Nee, want elk bedrijf is anders en je weet zelf het beste wat je wilt vertellen. Toch willen we je een paar belangrijke tips meegeven om je op weg te helpen.

Belangrijk: je moet niet alleen denken aan potentiële klanten, maar ook aan de mensen die eventueel bij jouw bedrijf willen werken: lijkt het een leuke werkplek? Zullen ze zich thuis voelen? In één woord heet dat: employer branding.

We stelden een duidelijke anatomie op waar je meteen mee aan de slag kunt. Per onderdeel van de ‘Over Ons’ leggen we je uit waar je zeker op moet letten.

1. De ‘intro’

Hier begint alles mee: beschrijf je bedrijf in 2 à 3 regels. Blijf to the point: wat doe je? Waar sta je voor? Wat maakt je uniek? Ook hier geldt – net als bij de homepage – keep it short and simple!

2. Beschrijving

Dit is in feite de ‘langere versie’ van je intro. Hier ga je meer toelichten wat je al in de intro hebt aangehaald. Vertel wat meer over je bedrijf. Ga dieper in op wat je doet en wat je uniek maakt. Geen ellenlang traktaat, maar eerder een beknopte omschrijving van wat je doet en wie je bent. Als er één plaats is waar je onbezorgd over jezelf mag praten is het wel hier. Maar overdrijf niet, blijf bij de essentie. Vraag je af wat een bezoeker nu écht wilt weten.

Voeg hier ook passend beeldmateriaal toe: geef mensen een kijkje ‘achter de schermen’ van je bedrijf, of het nu om het kantoor, de toonzaal of het productieproces gaat. Vermijd stockbeelden, maar kies voor authentieke foto’s.

3. Missie, visie en waarden

Aansluitend bij de beschrijving kan je je mission statement, visie en waarden uitlichten. Mensen die interesse hebben in je merk, zien hier of jouw waarden stroken met die van hun persoonlijkheid. Vooral bij producten in lifestyle en mode is zo’n match meer en meer relevant.

Geloof je bijvoorbeeld in duurzaam ondernemen? Vertel dan hoe jouw bedrijf haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Steun je bepaalde goede doelen? Vertel er hier meer over.

4. Historiek

Als je een rijke geschiedenis hebt, kan je een korte historiek van je onderneming meegeven. Dat kan aan de hand van een aantal mijlpalen (oprichting, opening nieuwe winkel, of het aantal werknemers in dienst) die je in de vorm van een tijdlijn visualiseert. Maar dit kan uiteraard ook beknopt. Alles heeft te maken met de relevantie voor jouw doelpubliek. Wat je hier doet is authenticiteit, ervaring en betrouwbaarheid benadrukken.

5. Belangrijke cijfers

Echte cijfers zijn altijd sterk. Vat jouw bedrijf samen in enkele sleutelcijfers. Zo kan je je omvang en autoriteit in één oogopslag benadrukken.

Denk dan bijvoorbeeld aan: het aantal vestigingen/winkels/kantoren, het aantal experts in dienst, jaren ervaring, jaar van oprichting, aantal huidige klanten.

6. Het team

Mensen kopen van mensen. Daarom is het zo belangrijk om gezichten te tonen. Dat wekt vertrouwen. Je werknemers zijn tenslotte de dragende kracht van je onderneming. Toon een leuke teamfoto en link door naar de teampagina – als die er is.

Hoe bouw ik de ideale dienstenpagina op?

Een dienstenpagina vertelt je doelgroep meer over de diensten of producten die jouw onderneming aanbiedt. Heb je bijvoorbeeld een bouwbedrijf? Dan kunnen je diensten nieuwbouw, renovatie en bouwbegeleiding zijn.

Dienstenpagina’s fungeren dikwijls landingspagina’s voor bezoekers. Dat wil zeggen dat ze hierop terechtkomen, oftewel via organisch zoekverkeer of via paid advertising. Omdat dit de eerste pagina is waar een bezoeker landt – en in veel gevallen de enige pagina die hij/zij bezoekt – is het belangrijk om de essentie vlot en bondig over te brengen. Je wilt de bezoeker laten voelen dat hij/zij op de juiste plek is beland om zijn/haar behoefte in te lossen. Daarom zal je merken dat er op de dienstenpagina gelijkaardige elementen terug te vinden zijn als op de homepage: ook daar is het namelijk de bedoeling om gelijk de aandacht te trekken.

Hieronder vind je een mogelijke anatomie van de dienstenpagina. We lichten per onderdeel toe wat de best practices zijn.

1. De ‘intro’

Benoem eerst en vooral je product of dienst. Een best practice hier is om voor de benaming te kiezen die de gebruikers hanteren: zo zal je product of dienst ook sneller gevonden worden in de zoekmachines. Doe desgevallend een klein zoekwoordonderzoek: welke benaming wordt het meeste gebruikt?

Geef een korte beschrijving van je dienst of product. Houd in het achterhoofd dat een gebruiker een oplossing zoekt voor zijn/haar probleem. Jij biedt die oplossing aan!

Voeg hier ook al meteen een call-to-action aan toe. Het hang er vanaf wat deze zal zijn: ga je voor een contactopname, een afspraak, advies, offerte? In het geval van producten kan dat een ‘Toevoegen aan winkelmandje’ zijn. De bedoeling is hier om het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken in de zoektocht naar de juiste oplossing.

2. Subcategorieën

Zijn er onderliggende diensten of producten die deel uitmaken van deze “hoofddienst”? Vermeld die dan zeker. Is de dienst eerder overkoepelend? Dan kan je van hieruit doorlinken naar de detailpagina’s van de onderliggende diensten of producten (als die er zijn).

De bedoeling is om de gebruiker zo logisch en gemakkelijk mogelijk te laten navigeren.

Dient je pagina om door te verwijzen? Geef de gebruiker dan snel een keuze en bouw de structuur logisch op: zo komt hij/zij zo snel mogelijk uit op juiste pagina.

Bekijk dit voorbeeld voor een bouwbedrijf:

Hoofdcategorieën: – Nieuwbouw en renovatie
Subcategorieën: – Badkamer, totaalrenovatie en keuken. 

Je gebruiker zal dus eerst selecteren welke soort dienst (nieuwbouw of renovatie) er nodig is, om daarna dieper in te gaan op de ruimte. Snel en logisch.

3. About / USP’s en troeven

Hier ga je beschrijven wat je product of dienst concreet inhoudt. Belangrijk is om hier de juiste SEO-keywords te gaan integreren zodat Google dit kan oppikken en gebruikers gemakkelijk op jouw pagina terechtkomen.

Daarnaast ga je ook alle USP’s en troeven oplijsten die je product of dienst bevat. Waarom vinden bezoekers bij jou nu exact wat ze zoeken? Lijst de troeven op in bulletpoints zodat die meteen in het oog springen.

4. Aanpak

Hierboven heb je de troeven en de beschrijving van je product of dienst vermeld. In deze paragraaf ga je het proces toelichten: waar mag een klant zich aan verwachten als hij voor jou kiest? Door hun onzekerheid weg te nemen zullen bezoekers sneller tot actie overgaan. Wees inzichtelijk, chronologisch en duidelijk, zonder al te veel randinformatie. Geef bij elke stap een kort woordje uitleg waar nodig.

5. Social proof

Genoeg over jezelf gesproken: tijd om klanten aan het woord te laten en/of een mooi resultaat te tonen! Toon testimonials of cases die met je specifieke product of dienst te maken hebben. Gebruik het juiste beeldmateriaal, zeker als dit een belangrijke factor is voor klanten om de knoop door te hakken. Heb je bijvoorbeeld een bouw- of maatwerkbedrijf? Toon dan mooi afgewerkte realisaties met een pakkend woordje uitleg.

6. ‘Voor wie?’

Maak het zo duidelijk mogelijk voor welke doelgroep jouw dienst of product bedoeld is. Idealiter heb je dat al gedaan doorheen de tekst op de hele pagina (lees: de hele website), maar het is nooit verkeerd om te pinpointen voor welke sectoren of profielen jouw diensten relevant zijn.

Je kan dit per dienst aangeven, maar – indien je echt met uiteenlopende doelgroepen werkt die elk een speciale dienst vereisen – doelgroeppagina’s opmaken. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is de opsplitsing B2C/B2C. Zorg ervoor dat gebruikers eerst hun doelgroep selecteren en dan pas je diensten te zien krijgen. Zo kan je hyperpersoonlijk gaan communiceren met de juiste doelgroep!

7. Aanvullende content

Geef je bezoekers de kans om verder te lezen over je diensten, producten of evoluties binnen de markt. Heb je een blog? Licht onderaan de pagina dan een paar relevante blogartikels die zowel je expertise tonen als de interesse van de lezer wekken. Bovendien wordt je pagina vanuit SEO-standpunt ook nog eens sterker!

8. Afsluitende call-to-action

Bezoekers die op het einde van je pagina zijn gekomen, moeten zeker de kans krijgen om actie te ondernemen. Voeg je primaire call-to-action (bijvoorbeeld: ‘Maak een afspraak’) hier nogmaals toe – bij voorkeur in een mooi visueel uitgewerkte banner.

In snackvorm

  • Maak eerst een duidelijke structuur met hoe je de pagina’s zal opbouwen (bijvoorbeeld door wireframes te gebruiken).
  • Vergeet niet om voldoende actiepunten in te bouwen op je verschillende pagina’s;
  • Schrijf telkens met je doelgroep voor ogen: weet op wie je je communicatie richt en probeer je in te leven;
  • Wees kritisch: zit de navigatie goed in elkaar? Is alles duidelijk voor iemand die niet vertrouwd is met wat je doet?
  • Wees niet bang om te herzien achteraf: je website is nooit statisch, maar een work in progress.