http-not-secure

In juli komt er een nieuwe versie van Google Chrome uit: Chrome 68.

Vanaf dan zal niet alleen de Speed Update in werking treden, maar de browser zal ook sites die nog niet naar HTTPS zijn overgeschakeld, als onveilig markeren door een waarschuwingsicoon te tonen in de adresbalk. HTTPS-sites krijgen een groen slotje.

HTTPS ‘not secure’

Google moedigt al jaren een overschakeling naar HTTPS aan, zo verscheen er eerder al een waarschuwing bij inlogpagina’s in een HTTP-website, en werden HTTPS-sites beloont met een betere positie. Nu zijn er volgens Google genoeg websites overgeschakeld om de stap te rechtvaardigen. Meer dan 68 procent van het Chrome-verkeer op Android en Windows verliep vorig jaar al via HTTPS, en voor Chrome OS en Mac loopt dit zelfs op tot 78 procent.  

Met deze expliciete waarschuwing in de browser wil Google zijn gebruikers beter informeren over onveilige websites. Daarnaast hopen ze natuurlijk dat dit voor websitebeheerders een extra motivatie is om sneller over te stappen naar HTTPS.

Dit is hoe het eruit zal zien in je browser:

Waarom?

Met een HTTPS-verbinding versleutelen websites het verkeer van en naar hun website. Op die manier is het moeilijker om data te onderscheppen. Dit is vooral belangrijk als gebruikers gevoelige gegevens invullen, zoals logins of persoonlijke gegevens. Bij websites met een HTTP-verbinding is het risico groter dat er gegevens lekken, en daarom wil Google dat het gebruik ervan afgebouwd wordt.

Heeft jouw website nog een HTTP-verbinding en kan je wel wat hulp gebruiken bij de overschakeling? Maak vandaag nog een afspraak!

In snackvorm

In juli komt Chrome 68 uit.

  • Nieuwe versie van Google Chrome.
  • Zal sites die nog niet zijn overgeschakeld naar HTTPS, markeren als ‘onveilig’.
  • Bijna 70 procent van het Chrome-verkeer op Android en Windows verliep vorig jaar al via HTTPS.
  • Extra incentive om over te stappen naar HTTPS.
  • Sowieso belangrijk voor de bescherming van gevoelige gegevens.
Avatar
Matteo Van Mol
matteo.vanmol@websteak.be