Domeinextensies TLD

Als je vandaag de dag een nieuwe website registreert, kun je kiezen uit honderden domeinextensies, gaande van traditionele opties als .com, .net & .gov tot .xyz en zelfs .pizza. Hoewel dit veelvoud aan suffixes veel branding- en marketingmogelijkheden inhoudt, staan zaakvoerders eerder weigerachtig tegenover de nieuwkomers in gTLD-land. Ook bij SEO’ers zijn de nieuwe extensies nog niet ingeburgerd. Wij onderzochten de (tegen)argumenten en wat nu precies de impact is van een domein op je positie in Google.

Alle TLD’s zijn gelijk

Twijfel je over de aankoop van een extensie als .shop, .app, .events of .marketing omdat je vreest voor een lagere positie in de zoekresultaten? Laat ons er dan even twee search-kleppers bij halen. De eerste is Google-icoon Matt Cutts, die tot 2014 het webspamteam van de zoekreus leidde. Cutts liet in 2012 via Google+ weten dat Google je ranking bepaalt op basis van je webpagina’s en niet van je TLD. Of je website een .com-suffix draagt of een nieuwe variant heeft geen invloed op je positie, en dat in beide richtingen.

Webmaster Trend Analyst John Mueller deed daar nog een schepje bovenop in 2014. Hij updatete de oorspronkelijke post van Cutts met het feit dat elk TLD goed kan presteren in de zoekresultaten. Als de extensie een meerwaarde is voor je aanwezigheid op het web, moet je volgens Mueller met andere woorden niet twijfelen.

De vele mogelijkheden van domeinextensies en SEO bespreken? Tijdens een call van 30 minuten bespreken we je huidige aanpak en welke opportuniteiten je vandaag mist.

Het belang van landextensies

Waar generieke top level domains niet doorslaggevend zijn voor SEO, zijn ‘country code top level domains’ of ccTLD’s dat wel. Deze landextensies geven aan Google een signaal van de geografische spanwijdte van je activiteiten. Een Duits bedrijf dat alleen in Duitsland zaken doet, draagt bijvoorbeeld het best een .de-suffix. Een .de-website zal niet (of in ieder geval minder hoog) verschijnen in andere landen dan Duitsland.

Landextensies trouwens niet verwarren met regionale TLD’s als .london en .nyc! Deze worden door Google aanzien als generieke extensies.

Domeinextensies, wasda?

SEO draait natuurlijk niet (alleen) om het positief stemmen van Google. De zoekmachine benadrukt altijd en overal dat de ervaring van de gebruiker primeert. Ook als het aankomt op domeinextensies, mag je hun perceptie met andere woorden niet uit het oog verliezen. Het is nu eenmaal een waarheid als een koe dat gebruikers ook je domeinextensie zien als een argument om al dan niet door te klikken.

Een spammy extensie zal je waarschijnlijk niet al te veel bezoekers opleveren, terwijl een gespecialiseerd en relevant exemplaar net meer autoriteit uitstraalt en waarschijnlijk ook beter blijft hangen. Al blijven mensen natuurlijk gewoontedieren die al jaren gewend zijn aan .com- en .be-sites…

Conclusie

Heb je de kans om een domeinextensie vast te leggen die perfect aansluit op je online doelstellingen en die een logische, gemakkelijk te onthouden URL oplevert? Dan kunnen we alleen maar aanraden om de sprong te wagen. Google legt je geen duimbreed in de weg dus wat betreft SEO zijn er geen obstakels. De gebruikers volgen wel als de kwaliteit van je pagina’s top is!

De vele mogelijkheden van domeinextensies en SEO bespreken? Tijdens een call van 30 minuten bespreken we je huidige aanpak en welke opportuniteiten je vandaag mist.


Notice: Array to string conversion in /www/websteakmarketing_892/public/wp-includes/formatting.php on line 1117
Array
Matteo Van Mol
Matteo Van Mol
matteo.vanmol@websteak.be

Performance director slash leadgen-specialist die 's nachts droomt van CTR's en conversatieratio's. Papa van Leon. De grootste Jurassic Park-fan van België.